Outdoor Skillshare//18-21 June, Scotland

**Please forward on to your networks, if you would like some posters/flyers to display, please get in touch**

///Outdoor Skillshare/// 18-21 June

An exciting weekend of workshops and skillsharing in rural Scotland.

Come and learn:
climbing and rope access, building tree houses, tunnelling, cooking for the masses, knot-tying, fire-lighting, wild foods and more!

At Mainshill Solidarity Camp we occupied land facing destruction. We lived outside, grew as a community and took continuous targeted action.
We want to focus on the skills needed to occupy and defend land with a weekend long event bringing people together to learn and share the skills for living outdoors as a community, building defences, resisting evictions and thinking about strategies for action.

These are transferable skills that can be taken away and used in a wide range of campaigns and actions.

This skillshare will be a safe, inclusive and participatory environment for learning new practical skills and is open to people of all abilities and experiences. If you have any queries or special requirements, please let us know - we will do our best to accommodate everyone's needs.

We will be asking for donations toward food and other costs from those that can afford it.

If you want to find out more, or if you have skills you want to share then please contact us at: outdoorskillshare@riseup.net

//Workshop Timetable//

Friday
8:00-10:00 Breakfast
11:00 Workshop Facilitator Drop-in (2 hours, 11-13:00)
12:00 Confidence Building and Mutual Support (1 hour, 12-13:00)
13:00- 14:00 Lunch
14:00 Dealing with Problem Behaviour and Encouraging Participation (1
hour, 14-15:00)
16:00-16:30 Tea Break
16:30 Trip to Mainshill (2 hours, 16:30-18:30)
18:30- 19:00 Welcome Session
19:00 Dinner
20:00 Pub Quiz
22:00 Music. Jam. Fire.
00:00 Bedtime

Saturday
8:00-10:00 Breakfast
9:30-10:00 Welcome Session
10:00 Cooking for the Masses (3 hours, 10-13:00)
Fire Building and Lighting (1 hour, 10-11:00)
Tree climbing, general rope access skills (2 hours, 10-12:00)
Tripods (2 hours, 10- 12:00)
12:00Tool Use and Care (1 hour, 12-13:00)
13:00-14:00 Lunch
14:00 Facilitation for Consensus (2 hours,14-16:00)
Overcoming Oppression (2 hours, 14-16:00)
Tunnelling (2 hours, 14-16:00)
Vegan Baking (2 hours, 14-16:00)
16:00 Tea Break
16:30 Legal Observing (1.5 hours, 16:30-18:00)
Self Defence (1.5 hours, 16:30-18:00)
Site Electrics (1.5 hours, 16:30-18:00)
Tactics and Strategy for Defence (1 hour, 16:30-17:30)
18:00 Knots (1 hour, 18-19:00)
Protecting Your Habitat inc. toilets (1 hour, 18-19:00)
Radios (1 hour, 18-19:00)
19:00-20:00 Dinner
20:00 Films Talks, Craft Session
22:00 Open Mic
00:00 Bedtime

Sunday
8:00-10:00 Breakfast
9:30-10:00 Site Meet-up
10:00 First Aid (3 hours, 10-13:00)
Herb and Plant Identification (1 hour, 10-11:00)
Map reading and Navigation for beginners (2 hours, 10-12:00)
Treehouse Building (2 hours, 10-12:00)
13:00-14:00 Lunch
14:00 Blockading for Beginners (2 hours, 14-16:00)
Fences – getting through, over etc. (2 hours, 14-16:00)
Tree climbing- advanced, Arbouring etc. (2 hours, 14-16:00)
15:00 Comms (1 hour, 15-16:00)
16:00 Tea Break
16:30 Dragon Dynamics Empowerment Skillshare (2 hours 16:30-18:30) Field
Plumbing (1.5 hours, 16:30-18:00)
Recces (2 hours 16:30-18:30)
Tree climbing,general rope access skills (2 hours 16:30-18:30)
19:00-20:00 Dinner
20:00 Music - Performances
00:00 DJ
03:00 Bedtime

Kids' Workshops

Saturday
10:00 Tree Identification (2 hours, 10-12:00)
14:00 Tree Climbing for Kids (aged 10+) (2 hours, 14-16:00)

Sunday
14:00 Consensus for Kids (2 hours, 14-16:00)
16:30 Clang, Bang, ShakeyShake, Crash! Making Instruments Out of Trash!
(2 hours, 16:30-18:30)

Lots more info at http://outdoorskillshare.noflag.org.uk